november 18 2019 0Commentaar

Decall Consulting – Lid sinds Februari 2018

In het zonnetje: Decall Consulting – Lid sinds Februari 2018

Vanuit een nieuw ontstane behoefte om de zijwanden van luchtvaart cateringtrolleys duurzaam te decoreren, begon het bedrijf Decall van Hans Verdwaald.

Deze voor de luchtvaart gecertificeerde trolleys, waarvoor min.7-jaar garantie wordt afgegeven, gaan wel driemaal daags door de was- en cateringstraten. Hiervoor heeft Decall een gecertificeerd, duurzaam en “vandaal”-bestendige decoratie methode ontwikkeld onder de procesnaam “decalliseren”.

Parallel aan voorgaande ontwikkeling is een printsysteem voor de benodigde specifieke inkten ontwikkeld en leidde tot het decalliseren van hogere resoluties(foto’s). Decalliseren werd hiermee een feit.

Nadat het gegarandeerd continue poederlakken van glas was ontwikkeld werd in 2006 ook het decalliseren van glas mogelijk. Het decallisatie proces wordt door de branchevereniging van fotografen als het “Summum” gezien voor het presenteren van een foto vanwege de dieptewerking die een min. 80µm transparante laklaag met zich meebrengt.

Ik breng een bezoek aan Hans Verdwaald, gevestigd aan de Hazenkoog 29k.

We hebben elkaar ontmoet tijdens de Herfstborrel van de Beverkoog, bij de Hortus. Ik kreeg een bijzonder visitekaartje, niet van papier of kunststof, maar het product waar Hans voor staat: ´Een gedecalliseerd, 2-laags gelakt aluminium plaatje’. (detail van zijwand cateringtrolley)

Mijn eerste vraag: “Wat is decallisatie eigenlijk, Hans?”

Hans legt uit dat het decalliseren is ontstaan vanuit het sublimatie principe: De overgang van een vaste stof naar de gasvormige fase. Bij hogere temperatuur staan als het ware de poriën van bepaalde kunstoffen/lakken open en dringen de sublimerende kleurstoffen(inkt) tot wel 100µm hier naar binnen.

Meest gebruikte vorm is aanbrengen van een enkele nat-/poeder laklaag op de oppervlakken van metalen profielen, platen en objecten, die vervolgens worden voorzien van een afdruk op papier/PET-folie, die dan onder druk worden verwarmd waarna het decallisatieproces plaatsvindt.

Voor enkele laklagen heeft dit geleid dat kozijnen, lambriseringen, trapleuningen, balkonhekken, garagedeuren, draaideuren, zonweringslamellen, glaslijsten, buitenmeubelen, lantaarnpalen(zie N23), vlaggenmasten, fietsvelgen, façades, etc. worden voorzien van een ‘houtlook’. Deze zijn al langer verkrijgbaar met een qualicoat-garantie van 10- of 15jaar (levensduur 30-50jaar).

In de laatste 20jaar zijn er 4 grote stappen gezet die hebben bijgedragen aan de levensduur(vooral de UV-bestendigheid) van de 2-laags producten. In 2018 is een poederlak ontwikkeld, waardoor er nu een Qualideco-garantie kan worden afgegeven van 10-jaar.

Artis, als eerste grootverbruiker, werd de levensduur/duurzaamheid van de info-bordjes ver veelvoudigd. “Vroeger misschien 4-jaar door de verkleuring, maar tegenwoordig gaan ze tientallen jaren mee!” zegt Hans, trots op zijn product.

Ik vraag me af of dat dan winstgevend is, als de dierentuin hem de komende dertig jaar niet meer nodig heeft.

Het antwoord klinkt mij als muziek in de oren als hij zegt: ”Ik verkies duurzaamheid boven winst. Natuurlijk moet de kachel ook branden, maar dan op zoek naar andere opdrachtgevers, ik lever een kwaliteitsproduct en anders niet!”

Er staat een trolley in de hoek van zijn kantoor, zo eentje die je in het vliegtuig ziet wanneer de stewardess langs komt met een versnapering.
“Dat klopt!” zegt Hans. Ik kom vanuit de vliegtuigbranche. Daar heb ik ook ontdekt wat mijn passie is en dat dus verder ontwikkeld.

Naast zijn ‘core business’ maakt Hans zich ook hard voor de verduurzaming op ons bedrijventerrein. Vanuit de VVE van het verzamelpand waar hij is gevestigd, probeert Hans daarin actief te zijn.
Ook zitten wij samen in de werkgroep ‘BE+’, wat wil zeggen dat we samen het bedrijventerrein Beverkoog collectief energiepositief willen maken.

Hans’ drijfveer is vanzelf de duurzaamheid, maar ook de controle dat dat ‘netjes’ wordt uitgevoerd.
Voor iedereen bereikbaar, de grote daken, maar ook ‘de loodgieter op de hoek’, iedereen moet mee kunnen doen.

En daarin kan ik Hans alleen maar beamen en steunen. We doen het samen en iedereen telt mee!

Meer informatie: www.decall.nl

ferry