top of page
sliderHistorie.jpg

HISTORIE BEVERKOOG

De Beverkoog is een langgerekt ‘industrieterrein’ dat eind jaren ’70 is aangelegd in de Westbeverkoog, een polder die onderdeel uitmaakte van het Geestmerambacht. De opzet is parkachtig, ruimtelijk met veel laagbouw. Op 1 maart 1978 sloeg Roel de Wit (commissaris van de Koningin provincie NH) de eerste paal. De Beverkoog (2,4 km lang) ligt aan de noordzijde van Alkmaar en is ingesloten tussen de woonkern Sint Pancras (gemeente Dijk & Waard) in het westen en de N242 en spoorlijn in het oosten. Tussen de woningbouw aan de westzijde en het terrein ligt groenstrook De Nollen.

 

Goed bereikbaar

Het terrein ligt in het hart van de regio, centraal tussen de gemeenten Alkmaar en Dijk & Waard. De regio Alkmaar telt 297.500 inwoners met werkgelegenheid voor 112.700 banen. De Beverkoog kun je zien als de nummer drie van grootste werkgevers met 3.200 banen en een spin-off van 1.400 indirecte arbeidsplaatsen.

 

Een groot pluspunt is de uitstekende bereikbaarheid met een nieuwe ontsluiting N242/Heerhugowaard aan de noordkant (Nelson Mandelabrug) en de oorspronkelijke ontsluiting Nollenweg N508 Alkmaar/N242 aan de zuidkant vlakbij de A9. De Berenkoog is de verbindingsas tussen zuid en noord. Veel mensen kennen de Beverkoog van de A-merk autodealers en automotive gerelateerde bedrijven aan de zuidkant.

 

Er is weinig leegstand. Grote spelers als VSM en AGU, maar ook Volvodealer Vosse en Renault Stokman waren pioniers op het terrein. Nu zijn Ravo, Hörmann, van Til, Oilily en DHL bekende namen. Er is een grote diversiteit van aansprekende bedrijven, waaronder Jasa packaging, Le Champion (sportevenementen), Egmond Plastic (high tech spuitgieten) en Afpro Filters (óók bekend van het werkbezoek van koningin Máxima en de covid-mondkapjes). Daar waar VSM vertrok bloeit nu de Ondernemerstuin. Een broedplaats voor Food/Health/Sport/Innovatie/Tech met overwegend jonge ondernemingen.

Groen karakter

Het hedendaagse bedrijvenpark (55 hectare met 550 vestigingen/bedrijven) is nog steeds rondom ingesloten door water. Aan de oostzijde ligt het boezemwater van het kanaal Omval-Kolhorn, een zone met riet, beplanting en een dijk. Kenmerkend is het vele groen met onder andere drie (lunch) wandelroutes die ook deel uitmaken van het wandelnetwerk van de provincie NH. Een parel met grote biodiversiteit aan de westzijde is Hortus Alkmaar, een botanische tuin, gespecialiseerd in geneeskrachtige kruiden. De huidige bezoekerstuin is in 1981 aangelegd als productietuin van VSM voor de ontwikkeling van natuurlijke geneesmiddelen. Nu is het een gastvrije oase met een bezoekerscentrum en thematuinen waar een 100-tal vrijwilligers het beheer en natuureducatie verzorgen.

Fotografie Nils Photography en Regionaal Archief Alkmaar

bottom of page