top of page
Dick Pieters

Dick Pieters

Bij de Beverkoog ontmoetingstafel spraken we op 14 december met Dick Pieters van IGNIUS.

Waar kent men jou van?
Onder andere van het begeleiden van behoorlijk wat bedrijven in Alkmaar e.o. Verder schrijf ik columns voor het Westfries Zakenblad, MAGGS en voorheen het Noord-Hollands Dagblad. Ook word ik regelmatig door de krant gevraagd mijn mening over bepaalde onderwerpen te delen.

Wat vind je belangrijk in het leven
Dat het goed gaat met jou, je familie en de naasten om je heen. Maar ook dat je aandacht hebt voor de ander en respectvol omgaan met je omgeving. Dat je je bewust bent dat de tijd snel gaat en dat je nu de dingen moet doen voordat je tot de conclusie komt dat het niet meer kan.

Wat is jouw kracht?
Ik vind mijzelf gedreven en contactueel, ben in mijn werk in staat mensen te inspireren en mee te krijgen als het bijvoorbeeld gaat om ontwikkelingsdoelstellingen of grenzen verleggen. Hoor mensen ook wel eens zeggen na onze samenwerking: “ik wist niet dat ik dit in mij had”. Dat is natuurlijk het mooiste compliment dat je kunt krijgen.

Wat is jouw passie?
Ik hou van reizen, het liefst op de gravelbike lange tochten maken. Afgelopen zomer ben ik met mijn vriendin van Alkmaar naar de Middellandse Zee gefietst. De dingen die je mist als je in de auto of in het vliegtuig zit zuig je met al je zintuigen op als je op de fiets zit, neem alleen al het contact met de mensen onderweg. Verder hou ik van koken (zelf koken én lekker eten), lezen en mountainbiken.

Waar heb je een hekel aan?
Ik kan slecht tegen oneerlijkheid. Ook erger ik mij mateloos aan mensen die bijvoorbeeld peuken uit de auto gooien. Daarnaast heb ik een hekel aan mensen die wel zeuren maar er zelf niets aan doen.

Wat doe je naast je werk?
Toch wel mountainbiken. Maar daarnaast vind ik het ook heerlijk om eens “niets” te doen. Niet aan te staan en niet bereikbaar te zijn.

Wat is je belangrijkste persoonlijke overwinning?
Dat is een mooie maar ook heftige vraag voor mij. Ik kan een sociaal wenselijk antwoord geven maar het moet dan toch zijn dat blij ben waar ik nu sta na mijn scheiding. Op alle vlakken is er nu rust en verbinding, alles is weer gezet en het allerbelangrijkste, de kinderen gaan ontzettend goed. Wat ben ik trots op ze! Daarnaast het feit dat ik de Coronacrisis goed ben doorgekomen. De Coronacrisis was ook echt crisis voor mij omdat ik ruim een halfjaar nul omzet heb gedraaid. De overwinning en de trots zit ‘m erin dat ik heb doorgepakt en in het vierde kwartaal van 2020 daardoor mijn beste kwartaal qua omzet ooit gehaald. Ik ben trots op mijn klanten in het vertrouwen al die tijd.

Wat zou je anders hebben gedaan met de kennis van nu?
Bij de verkoop van mijn vorige bedrijf had ik zakelijker moeten zijn. Privé meer tijd met vrouw en gezin doorbrengen en niet 120% met de business bezig zijn. Het is gek, ik ben nu veel relaxter en ik heb het drukker dan ooit ;-)

Welke onderneming of ondernemer is voor jou een voorbeeld en waarom?
Afix is al langere tijd een klant van mij. Ik vind dat Benny Vingerling goed bezig is omdat hij zijn prettige persoonlijkheid koppelt aan een mooie visie en groei van zijn bedrijf.

Waar mogen we je voor uit bed halen?
Liever niet maar als het dan toch moet een écht goed glas rode wijn met een oude kaas.

Welke producten en of diensten leveren jullie?
Michel Vonk en ik ontwikkelen mensen, teams en organisaties via Intervisie, training en persoonlijke begeleiding. Dat doe ik al meer dan 30 jaar in uiteenlopende branches; van logistiek tot onderwijs, van bouw tot energiebedrijven en van gezondheidszorg tot advocatuur en defensie. Van “werkvloer” tot boardroom. IGNIUS is wat ons betreft dé partner als het gaat om vraagstukken op het gebied van strategie, samenwerken, leiderschap, klantgerichtheid en gedragsverandering. Onze 7V’s zijn daarbij de basis voor prettige en effectieve samenwerking met resultaat in de praktijk. Onze samenwerking zorgt ervoor dat de mensen met wie wij werken beter worden in hun communicatie, effectiever worden in hun samenwerking, krachtiger leiderschap tonen en meer impact maken met hun gedrag op de werkvloer, zodat dit meetbaar bijdraagt aan zowel de persoonlijke- als de bedrijfsdoelstellingen.

Wat lever je absoluut niet?
Daar kan ik kort over zijn: bagger. Wij weten wat we doen en weten waar we over praten.

Hoe kijken jullie naar de komende jaren?
Absoluut met vertrouwen en Ambitie. IGNIUS heeft sinds 2005 inmiddels een betrouwbare en herkenbare naam in groot Alkmaar. We zien dat onze klanten ons aanbevelen in hun netwerk en dat is ongelooflijk fijn om te ervaren. Maar ook zijn wij recent benaderd door twee andere marktpartijen om te bekijken of wij onze kennis en ervaring kunnen bundelen, dat geeft vertrouwen. Waar onze klanten ons in eerste instantie benaderden voor een ad-hoc vraagstuk fungeren wij steeds meer als sparringpartner om ook op langere termijn ondersteuning te bieden. We zijn ook naast de officiële momenten bereikbaar. Daarom zijn onze klanten een beetje onze vrienden. We zorgen goed voor ze. Zo hoort dat, vinden wij.

Wat is jullie missie, wat willen jullie bereiken met IGNIUS?
Samen naar beter. Wij geloven dat ieder mens behoefte heeft aan groei. Al ruim 30 jaar is ons bestaansrecht om mensen, teams en organisaties te inspireren en bewust te maken van hun mogelijkheden tot ontdekken, tot ontwikkelen en tot groeien, door het inrichten van tópkwaliteit maatwerk trainingen, krachtige intervisie, waarde gedreven leiderschap en mensgerichte begeleiding.

Waar ben je het meest trots op?
Mijn gezin en gezinssamenstelling op het moment. Het feit dat ik een bedrijf heb opgezet wat meedoet, relevant is en waarde toevoegt. Iedere dag weer.

Waarin ben je onderscheidend?
Ik heb het aantal trainingsbureaus, trainers en coaches schrikbarend zien toenemen de afgelopen jaren. Het simpele feit dat klanten ons weten te vinden betekent dat we met iets moois bezig zijn. Alles wat wij doen is bewezen effectief en dan nog is het maatwerk wat we leveren. Wij zien dit als een fantastische kans om samen me onze klanten innovatieve, inspirerende ambities vorm te geven in trajecten die écht impact hebben op persoonlijke groei van mensen en teams en daarmee op de groei en slagkracht van organisaties. Uiteindelijk draait alles om resultaat in de praktijk van onze deelnemers en klanten. En daar zijn wij -mag ik dat zeggen zou Mart Smeets zeggen- heel goed in.

Waar zou je andere ondernemers op de Beverkoog mee kunnen helpen?
Met vraagstukken op het gebied van klantgerichtheid, samenwerking die lastig verloopt, strategie, teamontwikkeling, communicatie, leiderschap en gedragsontwikkeling.

Waar kunnen andere ondernemers van de Beverkoog jou mee helpen?
Misschien zijn er ondernemers met vragen over bovenstaande thema’s. Vragen die knagen. Mocht dat zo zijn, dan is fijn als ze contact met ons opnemen. Laten we kennismaken.

Als je één wens zou mogen doen voor de Beverkoog, welke zou dat zijn?
Er is ongelooflijk veel kennis en kunde op de Beverkoog. Het zou fijn zijn-en de mooie app helpt daar al bij- dat we elkaar meer zouden vinden. Het beter bij elkaar brengen van vraag en aanbod. Het als bedrijventerrein écht samendoen, alsof we een groot team zijn.

Welke ondernemer van de Beverkoog zou je hier graag aan tafel zien?
Ik geef het stokje graag over aan Matthijs Mennes van Le Champion.

bottom of page