top of page
Sjors van Kuipers

Sjors van Kuipers

Sjors van Kuipers is algemeen directeur van Stemar Engineering, een werktuigbouwkundig ingenieursbureau dat zich richt op zware industriële installaties.

Stemar Engineering werkt concepten en ideeën uit tot uitvoerbare nieuwbouw- en renovatieprojecten, zoals grote silo’s, drukvaten en leidingen. Daarnaast zijn ze gespecialiseerd in het beoordelen van deze constructies op sterkte en levensduur, zowel voor nieuwe als bestaande installaties.

Sjors is sinds 2005 ondernemer, hoewel zijn achtergrond niet in een ondernemersgezin ligt. Zijn ouders werkten in het onderwijs, zelfs enkele jaren in Zimbabwe en Ethiopië, wat hem inspireerde om buiten de gebaande paden te denken. Na zijn opleiding HTS Werktuigbouw in Alkmaar begon hij bij Stemar als Stress Engineer. Zijn interesse in de organisatorische kant van het werk groeide tijdens zijn avondstudie Bedrijfskunde. Oprichter Hans Spruijt zag potentieel in Sjors en stelde hem voor het bedrijf over te nemen, wat leidde tot een management buyout in 2007 samen met zijn compagnon Mark Rood.

Voor Sjors is het cruciaal om bij te blijven met automatisering in hun vakgebied. Hoewel hun werk voornamelijk digitaal is, komt er veel meer bij kijken dan een simpele druk op de knop. Ze besteden veel tijd aan de automatisering van hun communicatieprocessen en kijken ook buiten hun eigen sector voor inspiratie, met name naar industrieën met lagere marges die hun orderstromen optimaliseren.

In zijn vrije tijd sport Sjors graag; hij geniet van mountainbiken, hardlopen en fitness. Daarnaast werkt hij in het weekend achter de bar bij Podium Victorie en bezoekt hij veel festivals en concerten.

Sjors weet dat fouten onvermijdelijk zijn in het ondernemerschap. Hoewel blunders in zijn vakgebied catastrofaal kunnen zijn, heeft hij gelukkig nooit een grote fout gemaakt. Op een incident na: het testen van bluswaterleidingen in een tunnel waar geen rekening was gehouden met een flauwe bocht, wat resulteerde in het loskomen van beugels. Dit werd opgelost door het ontwerpen van sterkere beugels.

Waar Sjors het meest trots op is, is de consistente kwaliteit van het werk van Stemar Engineering, wat heeft geleid tot een uitstekende reputatie in de markt. Een opvallend project is de 80 meter hoge View Tower, een kermisattractie die ze in 2016/17 ontwierpen, stond op de Alkmaarse Kermis in 2018.

Volgend jaar bestaat Stemar 50 jaar en hebben zij met zo’n lange trackrecord een flinke dosis kennis en ervaring.

Binnen Bedrijvenvereniging Beverkoog hoopt Sjors dat leden actief bijdragen aan bijeenkomsten en initiatieven. Zelf zet hij zich in sinds 2016 als Bestuurslid en werkt hij aan de voorbereiding op de Beverkoog aan de energietransitie, met plannen voor collectieve inkoopvoordelen en samenwerking met de netbeheerder om netcongestie aan te pakken.

bottom of page