top of page

Bedrijvenpark Beverkoog gekozen tot meest Klimaatadaptieve en Natuurinclusieve Bedrijventerrein 2023


Op 2 november tijdens de dag van Economische Zaken ontvingen Sjors van Kuipers (bestuurslid Beverkoog collectieve veiligheid en duurzaamheid) en Corlien Moleman (parkmanager Beverkoog) de award van Stichting Clok.


De jury was unaniem in haar keuze, vooral ook omdat de Beverkoog een oud bedrijventerrein is dat door een goede samenwerking met de gemeente en een actieve ondernemersvereniging al zoveel heeft weten te bereiken. De andere genomineerden hebben het voordeel dat zij vanaf de start van hun ontwikkeling de groene maatregelen konden nemen en het dus relatief makkelijker hebben.


Alles draait om netwerken en in beeld blijven

Sjors van Kuipers: “Recent werken we eraan het aantrekkelijk te houden voor alle bestaande ondernemers, nieuwe bedrijven én uiteraard de medewerkers. We spreken inmiddels liever van bedrijvenpark Beverkoog omdat we heel actief zijn met vergroening.”


Speerpunt vergroening

Sjors: “Er kwam gemeentelijk geld vrij vanuit een stimuleringsfonds voor bedrijventerreinen in Alkmaar. Dit gaf ons ruimte om een breed gedragen strategisch plan vast te stellen. Ons doel was gewaagd: ‘Samen streven we naar het meest groene en aantrekkelijke bedrijvenpark dat veilig, duurzaam, bereikbaar en waardevol is én blijft, en waar het gezond ondernemen is.’ We hebben vorig jaar, samen met de gemeente Alkmaar en het parkmanagement, de actie ‘Hagen voor Hekken’ bedacht. Bedoeld om de erfafscheidingen tussen bedrijven te vergroenen. Met ook als winst een betere afwatering en minder hittestress. Via een plan en toolbox informeren we ondernemers hoe zij dit het beste kunnen aanpakken.”


Hagen voor hekken

Sjors: “ Als bestuur krijgen we de ondernemers hierin mee door veel te communiceren, onder andere via social media. Ook helpt het dat we een actieve bedrijvenvereniging hebben met onze eigen verbindingsmanager. Vorig jaar hadden we onze eerste succesvolle Hagen voor Hekken dag met als mijlpaal het planten van de eerste haag, met ook aandacht in de krant. Op die manier proberen we dit in de picture te krijgen en te houden. Voor de komende Hagen voor Hekken dag op 17 november komt Esther Rommel, gedeputeerde van EZ voor de provincie Noord-Holland, bij ons op bezoek. We tillen onze groene ideeën van plan naar praktijk door te netwerken en met onze acties bij de gemeenten en andere belanghebbenden in beeld blijven. Dan keert het krachtenveld en komt de hulp meer op je af. De award is een heel mooi compliment voor iedereen die zich hier de afgelopen tijd voor heeft ingezet. Naast ons bestuur is er ook veel werk verzet door de Gemeente Alkmaar, Hortus Alkmaar en Krinkels BV.”


De Stichting Clok organiseert deze jaarlijkse verkiezing voor erkenning en waardering van bedrijventerreinen die toegewijd zijn aan Klimaatadaptieve en Natuurinclusieve maatregelen.

Comments


bottom of page