top of page

Toekomstbestendige stroomvoorziening Beverkoog


We hebben op dinsdag 16 juli met de informatiebijeenkomst Netcongestie Beverkoog een goed vervolg gegeven aan het toekomstbestendig maken van de stroomvoorziening op de Beverkoog. 

Momenteel wachten 18 bedrijven op een nieuwe aansluiting die pas geven wordt wanneer er ruimte vrijkomt op het elektriciteitsnet. Netcongestie remt onze weg naar verduurzaming.

 

De netbeheerder is hard bezig met uitbreiding van het net, maar het duurt nog tot 2031 voordat de nodige capaciteit toereikend is. Tot die tijd wordt iedereen gevraagd om kritisch te kijken naar het eigen verbruiksprofiel om de bestaande capaciteit optimaler te benutten. De netbeheerder en Provincie Noord-Holland hebben hiervoor - gratis - zogenaamde fiksers aangesteld: Stef Huttinga en Annabel van Zante. De fiksers hebben gepresenteerd aan de Top 10 grootverbruikers op de Beverkoog wat zij kunnen betekenen; het is een eerste stap in het verlagen van de piekbelasting “achter de meter”. De fiksers zijn er niet alleen voor de allergrootste verbruikers, zij nodigen iedereen uit om met hen in gesprek te gaan om inzicht te krijgen in het eigen verbruiksprofiel. Zo kunt u bijvoorbeeld toetsen of u nog voldoende capaciteit heeft voor een warmtepomp of een laadpaal? Meten is weten! 

 

Vervolgens nam Ruud Kos van FIMIH ons mee in de wereld van de energiemarkt met aandacht voor het investeren in een eigen accupakket. Met een accu kan door fluctuerende kwartierprijzen geld verdiend worden, maar Ruud maakte ons ook duidelijk welke risico’s hieraan kleven. Een accu kan verstorend werken op het gebied van netcongestie en de huidige vergoedingen zijn geen garantie voor toekomstige vergoedingen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

 

De energietransitie zal de toekomst van het verdelen van elektriciteit veranderen. Stroom wordt decentraal opgewekt en opgeslagen. Dit vraagt ook om decentrale organisatie. De bedrijvenvereniging Beverkoog speelt hier graag een verbindende rol in. Door elkaar nu al te leren kennen en het verbruik te delen, sorteren we voor op een eigen 'energy hub'. De Beverkoog werkt hierbij samen met het Centrum voor Verduurzaming.


Bekijk hier de presentaties van de informatiebijeenkomst Netcongestie Beverkoog van 16 juli:






Meer weten? Mail naar bestuur@beverkoog.nl



Comments


bottom of page