top of page

Nieuw parkeerterrein Hörmann: groen en duurzaam


In juni is het nieuwe parkeerterrein van Hörmann Alkmaar aan de Robbenkoog in gebruik genomen. Het parkeerterrein is groen ingericht met onder andere Hollandse iep, steeneik, sierheesters en beukenhaag. De keuze voor de beplanting en in het bijzonder die van de verschillende bomen is in goed overleg gedaan met Martin Verschure, de landschapsontwerper van de Gemeente Alkmaar. Er is 350 meter haag aangelegd op en rond het parkeerterrein en 70 meter haag aan de overzijde tegen een bestaand hek op de erfgrens met de gemeente. Dit mede in het kader van de actie ‘hagen voor hekken’ om de Beverkoog verder te vergroenen. Zodra de haag robuust genoeg is wordt dit hek weggehaald.


62 extra parkeerplaatsen

Hendrik Goeman Borgesius (directeur Hörmann Alkmaar B.V): “De reden voor het realiseren van het nieuwe parkeerterrein is de regel dat je per vierkante meter bedrijf- en kantoorruimte een aantal parkeerplaatsen op je eigen terrein moet hebben voor de medewerkers. Het is niet de bedoeling dat iedereen op straat parkeert. Dan wordt het een chaos. Door bedrijfsuitbreidingen vervielen er parkeerplaatsen en huurden we al vervangende parkeerruimte verderop op de Beverkoog. Gelukkig konden we tegenover ons pand extra grond aankopen, direct naast het perceel van Renault Stokman. Daar stond voorheen een bedrijfsgebouw van schoonmaakbedrijf Victoria. Na hun verhuizing is er een bedrijf voor glasvezel ingetrokken en werd een gedeelte verhuurd aan een banden- en velgenbedrijf. Het pand is afgelopen jaar gesloopt en samen met de firma’s Schot Infra en Krinkels hebben we een aantrekkelijk, groen en duurzaam parkeerterrein aangelegd. Ook de erfafscheiding met Renault Stokman ziet er weer top uit, omdat Ron Wassing (directeur Stokman) daar een nieuw hek heeft geplaatst. In totaal hebben we 62 plaatsen gecreëerd. Dat is met alle overige parkeerplaatsen op ons terrein voldoende.”

Veel groen, goede waterdoorlating en laadpalen

Brent-Jan Bot (project manager Hörmann Alkmaar B.V) vult aan: “Schot heeft de parkeerplekken uitgevoerd met Nidaplast stabilisatieplaten en Nidagravel voor goede waterdoorlating. We hebben ook drie Ecotap Duo laadpalen geplaatst, geschikt voor het gelijktijdig opladen van zes elektrische auto’s. De toegangscontrole hebben we gerealiseerd met een parkeerplaatssysteem, geleverd door een van de fabrieken uit de Hörmann groep. We hebben veel groen geplant. De nieuwe overdekte fietsenstalling heeft zelfs sedum op het dak!”

Met de aanleg van het groene parkeerterrein geeft Hörmann een positief signaal af. Door het vergroenen en het planten van hagen, ontstaan er nieuwe ecologische verbindingen op de Beverkoog. Dieren en insecten kunnen zich daardoor makkelijker verplaatsen. Dat is goed voor de biodiversiteit én voor de mentale gezondheid van de mensen die er werken. Het oogt fraaier en maakt de Beverkoog mooier.

Comments


bottom of page