top of page

Robert Eenhoorn inspireert de Beverkoog
Bedrijvenvereniging Beverkoog sloot het jaar op donderdag 7 december af met een eindejaarsborrel in het AFAS stadion. Zo’n 200 ondernemers kregen een inkijkje in de manier waarop Robert Eenhoorn leiding geeft aan voetbalclub AZ. Hij was één van de beste Nederlandse honkballers ooit, voetbalde als amateur zelf in Feijenoord 5 en is tegenwoordig algemeen directeur van AZ. Hij speelde in de jaren ‘90 in de Major League voor onder andere de New York Yankees. Als bondscoach van het Nederlands honkbalteam won hij de Europese titel en zag als technisch directeur de Oranje-honkballers in 2011 stunten door Wereldkampioen te worden.


In de voetbalwereld wordt hij gezien als een absolute visionair. Hij doet alles anders dan men gewend is binnen het Nederlandse topvoetbal en hij is iemand die graag buiten de lijntjes kleurt. Speciaal voor de Beverkoog ging hij deze avond dieper in op het aspect ‘meten is weten’ en hoe bij AZ vrijwilligers en professionals samen topprestaties leveren. Helder werd dat het kansloos is om hetzelfde te doen als je ‘grotere’ concurrenten. Met een unieke visie, een eigen cultuur en ambitieuze maar haalbare ambities is AZ nationaal een vaste top-4 club geworden die jaarlijks Europees wil overwinteren. De jaren in de USA betalen zich nu uit in en voor Alkmaar.


Er werd gevraagd hoe groot de kans is dat AZ de komende vijf jaar weer een keer kampioen van Nederland wordt? Robert waagde zich niet aan een statistische kansberekening: ‘Het grote geld zit bij clubs als Ajax, PSV en Feijenoord. Wij doen het op onze eigen manier met investeren in de jeugdopleiding, de scouting, de staf en onze band met de supporters. Daarmee willen we excelleren en de top drie uitdagen. Het zou kunnen dat we de komende vijf jaar een keer toeslaan, maar top 4 is meer realistisch.’


Rondom spreker Robert Eenhoorn was er een aansprekend programma georganiseerd met een vooruit- en terugblik door voorzitter Hendrik Goeman Borgesius, een rondleiding door het stadion en de lancering van de Beverkoog App door wethouder Christiaan Peetoom en bestuurslid Ruud Bredewold. Bestuurslid Ron Wassing introduceerde en interviewde alle sprekers op het podium. Als bedankje ontving Robert Eenhoorn een gesigneerd exemplaar van ‘Jan Lammers, de biografie van een leven met 300 km/u’ uit handen van Ron Wassing. Jan Lammers was de spreker bij de vorige eindejaarsborrel. Tijdens de borrel vroeg menigeen zich af wie bij de volgende editie de spreker gaat worden, want de lat is nu wel erg hoog gelegd!


bottom of page