top of page

Weggeefactie bomen voor bedrijvenDe gemeente Alkmaar zet zich in voor een groenere en klimaatbestendige toekomst door het weggeven van 5.000 bomen. Bomen vormen de basis voor een gezonde en groene leefomgeving. Ze geven schaduw op warme dagen, houden (regen)water vast en bieden ruimte voor andere planten en dieren. Bedrijven kunnen tot vijf bomen gratis aanvragen!


Op de Beverkoog bestaat 75% van de oppervlakte uit percelen van ondernemers. Er zijn vaak ‘loze’ ruimten op deze percelen waar een boom het aanzicht kan verfraaien en hittestress vermindert. Één boom per perceel maakt al een wereld van verschil in het kader van biodiversiteit en klimaatadaptatie.


Je kunt kiezen uit 21 verschillende soorten bomen in drie categorieën: buitenruimte kleiner dan 50m2, buitenruimte tussen de 50 en 100 m2 en buitenruimte groter dan 100m2. In basis zijn alle soorten geschikt voor de Beverkoog, maar het valt en staat met de juiste groeiplaats en groeiplaatsruimte. Er zijn bomen die zelfs onder minder gunstige omstandigheden vaak beter presteren dan anderen. Bij de kleine bomen zijn dat de Mispel (Mespilus Germanica) en het Krentenboompje (Amelanchier lamarckii). Bij de middelgrote bomen zijn dat de Veldesdoorn (Acer campestre 'Elsrijk') en de Amberboom (Liquidambar styraciflua 'Worplesdon'). Bij de grote bomen zijn dat de Tamme Kastanje (Castanea Sativa), de Valse Christusdoorn (Gleditsia triacanthos 'Skyline') en de Haagbeuk (Carpinus betulus). 


Draag bij aan het vergroenen van de Beverkoog en vul hier het formulier in om je boom/bomen aan te vragen. 


Heb je vragen, stuur dan een e-mail naar duurzaam@alkmaar.nl.


De Toolbox Vergroenen Beverkoog geeft praktische informatie en tips voor het planten van bomen op je eigen perceel (pagina 44 tot en met 53). Je kunt de toolbox hier downloaden.

Comments


bottom of page