Over de Dag van de Ondernemer op de Beverkoog
In het kader van de Dag van de Ondernemer bezochten Esther Rommel, gedeputeerde provincie Noord-Holland en Christaan Peetoom, wethouder gemeente Alkmaar met hun collegae op vrijdag 17 november bedrijvenpark de Beverkoog. Het bestuur van de Beverkoog is volop in beweging en zet in op een bedrijvenpark dat veilig, duurzaam, bereikbaar én groen is. Deze aspecten kwamen gedurende de dag allemaal aan bod. NB: waarschuwing leestijd 10 minuten, maar je kunt ook alleen de video of foto’s bekijken hoor!
Kennismaking met het bestuur Beaverkoog
Er werd vroeg in de ochtend kennisgemaakt met de bestuursleden Ron Wassing, Desirée Oudejans, Ruud Bredewold, Sjors van Kuipers en Jan Gunneweg van de bedrijvenvereniging, waarbij voorzitter Hendrik Goeman Borgesius een korte presentatie verzorgde over de historie, visie en ambities van de Beverkoog. Ook adresseerde hij twee verkeersissues aan de gedeputeerde. De eerste betreft de ontsluiting bij het kruispunt Nollenweg (N508), waarbij de wens is om de voorsorteerstroken aan te passen naar een rijbaan (in plaats van twee) naar links en twee (in plaats van een) naar rechts. Het tweede punt gaat over het ontbreken van een busverbinding op de Beverkoog. Een groot gemis voor de ruim 3.500 werkenden op de Beverkoog, waaronder ook veel jongeren, studenten en stagiaires. En ook voor de publiekstrekker Hortus Alkmaar is bereikbaarheid cruciaal. Het bestuur deed de suggestie om de route van de huidige bus 260 tussen Stadshart Heerhugowaard en Station Alkmaar over de Berenkoog te laten rijden in plaats van over de N242. De gedeputeerde gaf aan dat het buiten haar eigen portefeuille valt, maar de vraagstelling meeneemt naar de provincie. Verbindingsmanager Beverkoog Kirsten Tervoort zorgde als gastvouw vervolgens voor een soepel verloop van de dag.
Medewerkers grootste kapitaal van Hörmann
Het eerste bedrijfsbezoek was bij Hörmann, waar directeur Hendrik Goeman Borgesius de bezoekers deelgenoot maakte van de geschiedenis en waarden van dit mooie familiebedrijf op deze locatie. Dyna Seal startte in 1977 in Heerhugowaard met de productie van industriële deuren en dockshelters. Ze verhuisden als een van de pioniers naar het nieuwe bedrijventerrein Beverkoog rond 1980 en maakten daar een flinke groei mee. Dynaseal werd in 2002 overgenomen door het familiebedrijf Hörmann dat al sinds 1935 bestaat. Bij Hörmann Alkmaar werken inmiddels 200 mensen en de omvang van de fabriek is vele malen groter dan in 1980. De naam Hörmann kent men wereldwijd vooral van veilige en hoogwaardige garagedeuren en voordeuren. De blik blijft op de toekomst gericht. Milieu speelt daarbij een grote rol. Het familiebedrijf voelt zich verantwoordelijk voor de komende generaties en zoekt daarom continu naar mogelijkheden om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Het bedrijf ziet de medewerkers als hun grootste kapitaal. Bij de bezoekers werd aangekaart hoe lastig het is om te groeien en uit te breiden op een bestaand bedrijventerrein. Het aankopen van kavels en panden van buren is daarvoor nodig, maar ook gunstigere regelgeving, bijvoorbeeld fiscaal qua afschrijvingen.
Jan Gunneweg ‘Daar worden we gelukkiger van.’
Om de duurzame ambities van de Beverkoog te onderstrepen stelden een aantal autodealers van de Beverkoog elektrische auto’s ter beschikking voor de verplaatsingen naar de verschillende bedrijven. Met een elektrische Citroën Ami (Klaver), Mercedes (Gomes), Volvo (Ton van Kuijk), Renault (Stokman) en Hyundai (Ursem Barten) vertrokken de bezoekers van Hörman naar Ontwerp- en maakstudio Jan Gunneweg.
Jan is ontwerper en maker in hart en nieren. Hij bezit een relatief klein bedrijf, maar trekt door zijn opvallende ontwerpen internationaal de aandacht. Op dit moment ontwikkelt hij een concept voor de realisatie en fabrieksmatige productie van houten woonarken op een betonnen basis. Hij werkt met een parttimer, en leidt binnen zijn bedrijf gemiddeld twee studenten op door middel van stageplaatsen. Duurzaamheid zit in het DNA van zijn bedrijf, ook door de ontwerpersfilosofie om mens en natuur in harmonie te brengen. ‘Daar worden we gelukkiger van.’ Hij is jaren bestuurslid van de bedrijvenvereniging Beverkoog geweest en heeft zich onder andere ingezet voor het vergroenen van de Beverkoog. In het najaar van 2023 is hij gestopt als bestuurslid Beverkoog omdat het helaas niet meer te combineren viel met zijn werk.
De werkplaats ruikt naar hout en alle zintuigen staan direct open als Jan verhaalt: ‘Ik ben een expert op het gebied van hout. Unieke ontwerpen maken die mens en natuur dichter bij elkaar brengen is wat ik het liefst doe. Met aandacht en liefde aan een project werken, op een transparante manier, waar iedereen een goed gevoel van krijgt. Of het nu om een kast, een tafel of een complete inrichting van kantoor of winkel gaat, ik zorg altijd voor een uniek concept en een mooie samenwerking.’ Jan maakte afsluitend bekend aan de bezoekers dat hij graag door middel van de combinatie zonne-energie, windenergie en een ecologische bouw-méthode het eerste en meest duurzame off-grid bedrijfspand van het westen wil bouwen, om daar vervolgens zijn productie in voort te zetten.
Dromen van een duurzame wereld met JASA Packaging Solutions
Bij Jasa verzorgde directeur Eduard de Haan de ontvangst. Ze ontwikkelen en produceren verpakkingsmachines, voornamelijk voor producenten en verwerkers van aardappelen, groente en fruit. JASA staat voor innovatie. Out of the box denken is hun tweede natuur, waarmee ze hun klanten duurzame, veilige en slimme verpakkingsoplossingen bieden. Als system integrator zijn zij gespecialiseerd in het leveren van complete weeg- en verpakkingslijnen. Er werken hier meer dan 100 mensen. Het bedrijfsbezoek viel toevallig in een week dat zij hun klanten vanuit de hele wereld over de vloer hebben in het kader van de lancering van het NXXT generatie verticale verpakkingsmachine platform. Eduard: ‘We zijn continu bezig met het optimaliseren van onze processen. Hierin is efficiëntie van onze machines cruciaal. Tegelijkertijd willen we de kosten en de impact op het milieu verminderen. Pneumatiek verdwijnt en wordt vervangen door energiezuinige servomotoren, afval wordt geminimaliseerd en de luchtflow voor sealing geoptimaliseerd. In NXXT komen al deze zaken samen. Al onze duurzame dromen zetten we om in concrete doelen. En doelen, die halen we. We willen plastic reduceren, want de hoeveelheid zwerfafval en de grootte van de plastic soep vinden wij belachelijk. Dus daar doen we iets aan. We dromen van een duurzame wereld, en zetten daarom vol in op duurzaamheid.’ Op de dag van het bezoek stond er een 36 meter lange verpakkingslijn gereed voor levering aan de klant. ‘De grootste, slimste en duurzaamste ooit gemaakt in Nederland’: aldus een trotse Eduard. Jasa groeit enorm. Aan de bezoekers vroeg Eduard aandacht voor uitbreidingsmogelijkheden van bestaande ondernemingen op bestaande bedrijventerreinen, met name ten aanzien van de stroomvoorzieningen, wat een groot probleem is heden ten dage.
Egmond Plastic winnaar NHN business awards
Marijke Buck (hr manager), Danielle van Groen (hoofd bedrijfsbureau) en Sander Wijkenga (hoofd productie) verzorgden een rondleiding bij Egmond Plastic, de winnaar 2023 categorie Grootbedrijf van de NHN business awards. Egmond Plastic doet veel aan vergroening (heggen, insectentuin, elektrisch laden voor fietsen/auto’s van werknemers en in het weekend ook voor externe bezoekers) en verduurzaming (zonnepanelen op het dak, infraroodverwarming op werkplekken, elektrische in plaats van hydraulische machines, recyclen, ledverlichting et cetera). Het bedrijf werkt altijd al inclusief. Er zijn ruim 90 medewerkers van alle leeftijden en vele nationaliteiten (ongeveer 15). Zij nemen 50+ mensen aan en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor iedereen is er toepasselijk werk. Het is een warm en open bedrijf dat in 1968 is opgericht door de broers Arie en Jan Egmond. Ze zijn begonnen op het Schermereiland in Alkmaar en hebben in 1980, als een van de eerste bedrijven, een pand gebouwd en betrokken op de Beverkoog. Egmond Plastic is een wereldwijd begrip als het gaat om high tech spuitgieten. Zij staan vooral bekend om hun unieke smeltkern technologie en onderscheidende opdamptechnieken. De smeltkernen worden door middel van een speciaal en bewaakt procédé uitgesmolten. Dit maakt het mogelijk om in één keer complexe holle onderdelen te spuitgieten zonder laswerk. Egmond Plastic maakt onderdelen voor onder meer de luchtvaartindustrie, defensie, de medische industrie en overige industrieën die gebruik maken van hoogwaardige kunststofproducten. In 2011 nam Richard Brandwijk het familiebedrijf Egmond Plastic over van Jan Egmond. Hij zag toekomst in het high tech spuitgieten en investeerde de afgelopen jaren fors in zijn mensen en in groene, schone productie met de NHN business award als beloning.
100% presteren en 0% emissie: de elektrische veegwagen van RAVO
Steeds meer gemeenten zoeken naar oplossingen om geluids- en milieuoverlast terug te dringen en zo hun stad leefbaar te houden. RAVO speelt hier op in met hun grote elektrische veegmachine. Onder het toeziend oog van Lou Korf, plantmanager RAVO en Hans Schaap, manager RAVO Benelux fungeerde Jack Koomen van RAVO als taxichauffeur van Esther Rommel voor de rit van Egmond Plastic naar Hortus Alkmaar. Jack had er zin in en maakte met de elektrische veegwagen een extra lus over de Berenkoog, waarbij ook even gezwaaid werd naar de verraste collegae.
In het kascafé van Hortus Alkmaar stond de lunch gereed met versgemaakte soep uit de eigen tuin voor ruim 65 gasten die zich hadden aangemeld voor de tweede Beverkoog Haagplantdag, waaronder ook vrijwilligers en studenten van Vonk. Het horecateam van Hortus Alkmaar onder leiding van Waltraud Bouman zorgde goed voor alle aanwezigen. Zo ontstond er nieuwe energie om samen de handen uit de mouwen te steken voor officiële handelingen en het planten van hagen.
Presentatie Toolbox Vergroenen Beverkoog
Tijdens de lunch presenteerde Sjors van Kuipers, bestuurslid collectieve veiligheid en duurzaamheid de gedachten achter het vergroenen van de Beverkoog ’40 jaar jong’ en de door de werkgroep Groen Beverkoog ontwikkelde toolbox voor ondernemers. Er werd tevens stilgestaan bij de eerste prijs voor de Beverkoog als 'Meest Klimaatadaptieve en Natuurinclusieve bedrijventerrein 2023' die Sjors en parkmanager Corlien Moleman recentelijk van Stichting CLOK in ontvangst mochten nemen. Vergroenen helpt tegen hittestress, zorgt voor betere afwatering en draagt bij aan biodiversiteit en een representatieve uitstaling. En zeker zo belangrijk, mensen werken prettiger in een groene omgeving. Circa 75% van het grondgebied van de Beverkoog bestaat uit percelen die in eigendom zijn van ondernemers. De toolbox inspireert om bij te dragen aan de gewenste kwaliteitsverbetering van de buitenruimte en bevat tips en concrete maatregelen, die het ondernemers makkelijk maken om hun eigen terrein te vergroenen. Bijvoorbeeld met groene erfafscheidingen, bomen op het perceel, groenstroken langs de erfgrenzen en groen aan gebouwen. Ondernemers kunnen zo impact maken. Ieder op zijn eigen manier, maar ook samen met de buren. Goed nieuws is ook de uitbreiding van Hortus Alkmaar met 2.000 m2 bos van de gemeente en het lopende onderzoek van de gemeente Alkmaar naar het realiseren van meerdere biodiverse Oost-West verbindingen op de Beverkoog. Zo blijven er altijd nog wensen, waaronder het uitbreiden van de mogelijkheden voor recreatieve ommetjes over het terrein.
Dank voor alle support aan provincie en gemeente
Na de presentatie overhandigde voorzitter Hendrik Borgesius Goeman officieel het eerste gedrukte exemplaar van de toolbox aan Esther Rommel, gedeputeerde provincie Noord-Holland. Hij bedankte daarbij de gemeente Alkmaar en de provincie Noord-Holland voor alle ondersteuning in de vorm van adviezen, samenwerking en subsidies. Ook werden Paul Weidema van Stadswerk072 en Isabel Straver en Martin Verschure van de gemeente in het zonnetje gezet. Martin Verschure schreef als hoofdauteur met de werkgroep Groen de prachtige toolbox die als standaardwerk werd aangeprezen. Isabel Straver is als accountmanager ondernemersloket degene die binnen de gemeente opkomt voor de belangen van de Beverkoog. Stadswerk072 was eerder deze week gestart met de aanplant van 24 bomen op de Beverkoog. Voor de liefhebbers: een mix van iepen (Ulmus 'Frontier', Ulmus 'Fiorente' en Ulmus 'Rebona'), sierkersen (Prunus 'Umineko' en Prunus 'The Bride') en lijsterbessen (Sorbus 'Dodong'). Daarnaast zijn beide entrees van het bedrijventerrein vergroend. Bij de entrees Herenweg en de Nelson Mandelabrug werden bij de middenbermen de stenen eruit gewipt en zijn biologische bloembollen en een wildebloemenmengsel van Hortus Alkmaar aangebracht. Om verbinding te maken met de entrees zijn er langs de doorgaande weg Berenkoog diverse ovalen aangebracht met dezelfde bloemen.
‘Inspiratie nodig? Ga dan eens kijken op de Beverkoog!’
Gedeputeerde Esther Rommel blikte terug op de lange samenwerking met de Beverkoog, waarbij ook oud bestuurder en aanwezige Sjoerd Pelt werd gememoreerd als voorvechter van verbinding en vooruitgang. Ze sprak haar waardering uit voor de ondernemers op de Beverkoog en is een graag geziene gast bij Hortus Alkmaar, nu vanuit haar portefeuille Economie, maar daarvoor kwam zij vaak langs als gedeputeerde Klimaat en Natuur. Esther gaf aan dat er altijd meer mogelijk is dan je denkt: ‘Inspiratie nodig? Ga dan eens kijken op bedrijvenvereniging Beverkoog in Alkmaar. Daar gebeurt het. De Toolbox Vergroenen Beverkoog staat vol ideeën om de kwaliteit van de buitenruimte te verbeteren. Een goede referentiebron voor andere bedrijventerreinen.’ Dit werd beaamt door Patricia Surendonk, voorzitter Ondernemend Dijk en Waard en Rob Niele, directeur Ondernemend Alkmaar die als mede-initiatiefnemers van het Centrum voor Verduurzaming Bedrijventerreinen Regio Alkmaar aan de slag gaan om de transitie naar een duurzame economie te versnellen door bedrijventerreinen te helpen verduurzamen.
Aan het einde van de lunch kreeg gastheer en tevens penningmeester Erik ten Winkel van Hortus Alkmaar ruimte om de toekomstplannen voor Hortus Alkmaar te delen: ‘De collectie van onze botanische tuin groeide naar ruim 1.000 soorten, waaronder 750 geneeskrachtige kruiden. De grootste van Nederland. Met ruim 100 enthousiaste vrijwilligers ontvangen wij jaarlijks 20.000 bezoekers. Wij willen doorgroeien naar 35.000 bezoekers om onafhankelijk economisch te kunnen bestaan. Wij willen investeren in onze accommodatie om als bezoekerscentrum en ontmoetingsplek aantrekkelijk te zijn voor deze grotere stroom aan belangstellenden. Alle hulp daarbij is van harte welkom!’
Laatste halte: het Zakenstation Alkmaar
Alle genodigden verzamelden zich na de lunch bij het Zakenstation Alkmaar van Mike Vestering, Opmars Vastgoed op de Berenkoog 49 voor de aftrap van de Tweede Haagplantdag. Het haagplanten was het laatste onderdeel van deze dag van de ondernemer op de Beverekoog. Hendrik Goeman Borgesius, voorzitter Beverkoog, Steven Houwing, docent en studentenbegeleider Vonk en gedeputeerde Esther Rommel plantten de eerste van 350 stuks veldesdoorn voor een mooie lage haag bij de erfgrens met het Achtergeestpad. De veldesdoorn is een schitterende haagplant, ook bekend als Spaanse Aak (Acer Campestre). De bloemen zijn een bron van nectar voor bijen en andere insecten. Ook de vogels en met name de vinken weten de zaden van de veldesdoorn in de herfst goed te vinden.
Er werd voor het Zakenstation een bord onthuld ter herinnering aan deze Haagplantdag. De Beverkoog is met de Haagplantdag een jaarlijkse traditie gestart om ondernemers te stimuleren hun eigen terrein te vergroenen. Zet vrijdag 15 november 2024 alvast maar in de agenda voor het vervolg. Behalve vrijwilligers en medewerkers van diverse bedrijven op het bedrijvenpark, hielp een groep studenten en docent Steven Houwing van VONK (voorheen het Clusius College) om van deze tweede plantdag een succes te maken. Maarten van Scheppingen van Landschap Noord-Holland was aanwezig om samen met de docent de studenten te begeleiden op deze leerzame praktijkdag in het herfstzonnetje op de Beverkoog.
Comments